Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > L’any 2013 l’Administració ...
 
Destaquem
Divendres, 27 de març de 2015

L’any 2013 l’Administració local destina 562 milions d’euros en cultura i ocupa 4.711 treballadors

8 de cada 10 euros de despesa en cultura en l’àmbit local provenen dels ajuntaments


Estadística de despesa en cultura de l'Administració local a Catalunya. 2013

L’Administració local és el nivell administratiu que, tot i la crisi, fa una major despesa pública en cultura al nostre país. L’any 2013, ajuntaments, diputacions i consells comarcals hi van destinar més de 562 milions d’euros.

Vuit de cada deu euros provenen dels ajuntaments (82,6 %), seguits per les diputacions (16,6 %) i els consells comarcals (0,9 %). També els ajuntaments concentren el personal dedicat a la cultura en l’àmbit local, amb 8 de cada 10 treballadors.

En termes globals i per programes, una tercera part de la despesa es destina a la promoció cultural (música, teatre i dansa, arts plàstiques i exposicions, cinema i audiovisual), un 20,8 % a biblioteques i arxius, un 16,5 % a l’acció cultural (cultura popular i tradicional, festes majors i altres celebracions populars), un 14,5 % a museus i un 3,7 % a l’arqueologia i patrimoni.

L’objectiu de l’Estadística de despesa en cultura de l’Administració local a Catalunya és determinar la despesa en cultura que fan anualment ajuntaments, consells comarcals i diputacions provincials, així com quantificar el personal dedicat a tasques relacionades amb l’àmbit cultural. La sèrie històrica s’inicià l’any 1994; l’any 2004 s’incorporaren a aquesta estadística els consells comarcals i l’any 2004 els consorcis i fundacions amb participació local. Tanmateix, al llarg d’aquests anys també s’han incorporat nous continguts i millores metodològiques substancials, entre les que cal destacar la incorporació d’un qüestionari electrònic que facilita la recollida i validació de dades.