• Imprimeix

La Festa Major de Vilafranca, nova anàlisi de l’impacte econòmic de la cultura a Catalunya

Declarada festa patrimonial d’interès nacional, combina les diades castelleres amb activitats populars i actes religiosos

28/04/2016 10:04
Festa Major de Vilafranca

Els estudis d’impacte econòmic estimen i quantifiquen el conjunt d’activitats econòmiques originades directament o indirecta per un esdeveniment cultural en una àrea geogràfica concreta. Així, la Festa Major de Vilafranca del Penedès genera un impacte econòmic, en termes de producció, de 878.252 euros, i un increment de la riquesa a l’Alt Penedès de més de 415.000 euros anuals, calculat a partir del valor afegit brut que es crea. Cada euro invertit en la Festa Major reverteix en 4’3 euros en producció de béns i serveis a la zona.

Els actes més multitudinaris d’aquesta festa, declarada festa patrimonial d’interès nacional i que conserva la mateixa estructura des del segle xvii, són la Diada castellera que té lloc a la plaça Major i l’Entrada de Sant Fèlix a la basílica de Santa Maria.

Quant al perfil dels assistents, un de cada tres és el primer cop que va a la Festa i el 96 % afirmen que tornaran en properes edicions. El 43 % dels visitants són de fora de l’àrea d’influència de l’Alt Penedès, dels quals la meitat provenen del Barcelonès, el Garraf i el Baix Llobregat. La despesa diària mitjana per persona és de 25’3 euros, la majoria dedicats a restauració i oci nocturn.

Aquestes i altres dades es recullen al document Impacte econòmic d’esdeveniments de cultura popular i tradicional a Catalunya: Festa Major de Vilafranca del Penedès.

Podeu consultar també les altres anàlisis d’impacte econòmic publicades fins al dia d’avui pel Departament de Cultura: la Processó de Dijous Sant a Verges, la Festa Major de Sant Martirià a Banyoles, l’Aquelarre de Cervera i les Falles d’Isil.